Vårt svenska mejeri
För oss på Garant är det viktigt att kunna erbjuda ett brett utbud av svenska produkter. Idag är allt vårt mejeri är 100% svenskt. Då pratar vi inte om vår feta från Grekland eller parmesan från Italien, utan vårt klassiska mejeri. Där ingår allt ifrån smör till grädde, fil och crème fraiche, och även våra klassiska hårdostar. Vi sätter rätt ursprung på rätt råvara helt enkelt.
Genom att erbjuda svenskt mejeri främjar vi produktionen och gynnar svenska bönder, behåller fler arbetstillfällen på landsbygden och värnar för öppna landskap. På Garant samarbetar vi med flertalet mejerier för att kunna erbjuda en jämn och hög kvalitet i vårt breda sortiment av produkter. Mejerierna arbetar i sin tur med flera fristående mjölkbönder runt om i landet.
Att mjölken ska smaka gott och djuren ska må bra är en förutsättning för vårt arbete. Vi arbetar aktivt tillsammans med våra mejerileverantörer för att säkra en bra mjölkkvalitet. Därför vill vi berätta mer om hur arbetet bakom mejeriproduktionen ser ut för att du som konsument ska vara trygg i att mjölken vi producerar är god och bra.
På en mjölkgård pysslar bonden om sina kor varje dag
Ingen mjölkbonde är den andra lik, men vad de alla har gemensamt är att de älskar sitt yrke och naturen och allra mest värnar högt om sina djur. Men att vara mjölkbonde idag handlar inte bara om att skörda, mjölka och utfodra korna. Som mjölkbonde axlar man även rollen som projektledare, administratör och djurskötare och väntas kunna förlösa kalvar. Man ska även kunna den senaste tekniken och arbeta efter den svenska djurskyddslagstiftningen och europeiska lagar kring djuromsorg, jordbruk och hållbarhet.
På en mjölkgård ska korna pysslas om, mjölkas och få foder varje dag, året om. En mjölkbonde tittar till sina kor flera gånger om dagen för att säkerställa att de trivs och mår bra. Varje ko är unik och behandlas som en egen individ. Korna har ett eget ID-nummer och med hjälp av ID-numret kan bonden se hur korna mår och hantera dem efter deras unika behov.
Sverige har den lägsta användningen av antibiotika av alla länder inom EU och tack vare böndernas goda djuromsorg har vi bland de friskaste djuren inom EU. Om en svensk ko blir sjuk får hon snabb vård och behandlas i ett avskilt utrymme i lugn och ro. Antibiotika ges bara på inrådan av veterinär och reglerna kring antibiotikabehandling är stränga. Vid behandling med läkemedel tas kon bort från produktion under en karenstid.
SÅ LEVER KORNA PÅ EN MJÖLKGÅRD
Majoriteten av korna i Sverige hålls i lösdrift, som betyder att korna bor i stall där de har möjlighet att röra sig fritt. Korna får själva bestämma när de till exempel vill äta och vila. I de flesta stall finns idag en mjölkrobot dit korna går för att mjölkas cirka två till tre gånger om dagen. När korna mjölkas i roboten samlar roboten in data som bonden sedan kan ta hjälp av för att hålla bättre koll på kornas mående och hälsa. Om man inte använder en mjölkrobot i stallet mjölkar bonden sina kor med en mjölkmaskin både morgon och kväll.
Enligt den svenska djurskyddslagen är det viktigt att djuren kan utföra sina naturliga beteenden på en gård i största möjliga mån. Att skrubba sig är ett av kornas naturliga beteenden och något de verkligen njuter av. Korna har ofta möjlighet att skrubba sig både ute i naturen och inne med hjälp av fasta eller roterande borstar.
Kor är vanedjur och det är bondens uppgift att sätta fasta rutiner för mjölkning och fodring såväl som tid för att vila och idissla. En ko idisslar nämligen liggandes i cirka 10–12 timmar varje dag. Därför är det viktigt att det alltid finns en torr och bekväm plats med strö för varje ko att ligga på. Det är när korna idisslar som de omvandlar gräs till mjölk, som vi i vår tur dricker. På en mjölkgård ska stallen ha tillräckligt mycket utrymme för att tillgodose djurens rörelsebehov. Alla stall ska även ha fönster så att korna får dagsljus hela dagen.
DET SVENSKA BETESKRAVET
En stor del av djurens välfärd är beroende av möjligheten att ha ett naturligt betesbeteende och motionera och röra sig fritt. Det svenska beteskravet är unikt och introducerades redan 1988. Beteskravet innebär att mjölkkor ska gå på bete under sommarhalvåret, från april till slutet av oktober. Hur lång betesperioden är beror på var i landet gården ligger. Det kan variera mellan 60–120 dygn och under betesperioden ska mjölkkorna ha tillgång till bete minst sex timmar per dag eller mer. Naturligt bete är viktigt för att bevara våra öppna landskap och det bidrar dessutom till ett rikare ekosystem och pollinering. Visste du att en betad svensk mark kan innehålla lika stor biologisk mångfald som en regnskog?
Vi träffade Åsa Domeij, hållbarhetsansvarig på Axfood, för att höra mer om varför det svenska beteskravet är viktigt.
Vilka är de tre viktigaste sakerna som gör det svenska
beteskravet unikt?
1. Beteskravet främjar djurvälfärden då mjölkkorna enligt lag ska komma ut på bete under sommarhalvåret. Korna får röra sig fritt, får motion och frisk luft.
2. Det är också viktigt för allmänheten, framför allt våra barn, att se svenska lantbruk och djur för att förstå var maten kommer ifrån.
3. Skapar mervärde till den svenska produktionen och bidrar till känslan att man konsumerar en bra och schysst produkt.
”Det absolut viktigaste med det svenska beteskravet är att värna om djurvälfärden. Mjölkkorna får komma ut och utöva sitt naturliga beteende och beta. De rör sig över större ytor, får frisk luft och motion.” Åsa Domeij
VAD ÄTER SVENSKA MJÖLKKOR?
Mjölkbonden ser till att korna får i sig rätt och bra näring varje dag. Huvudsakligen äter en ko grovfoder som är antingen bete, ensilage eller hö. Beroende på näringsinnehållet i grovfodret får hon även kraftfoder som ger extra energi och protein. Kraftfoder består oftast av krossat spannmål, ärtor och bönor. Hela 90% av allt foder som korna äter har producerats av svenska bönder. Det finns inget animaliskt protein i fodret som korna äter, och det får inte heller innehålla genmodifierade organismer (GMO).
Kor gillar att dricka vatten ur stora kar som gärna får ha vattenspegel. Då dricker de mer. För varje liter mjölk en ko producerar behöver hon dricka cirka tre liter vatten. Det är viktigt att vattnet som korna får är rent och friskt. Varje år gör man återkommande tester för att kontrollera att vattnet är bra.
MJÖLK - ETT NÄRINGSRIKT LIVSMEDEL MED MÅNGA HÄLSOFÖRDELAR
Svensk mjölk är inte bara gott, det är dessutom ett väldigt naturligt näringsrikt livsmedel. Visste du att mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag? Mjölk innehåller bland annat vitaminer, mineraler, protein och kalcium. Det senare hjälper nämligen till att stärka och bevara vårt skelett och våra tänder.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna är det bra att få i sig ca 2–5 dl mjölk eller motsvarande mängd mjölkprodukter varje dag för att tillgodose kroppens kalciumbehov. Äter du en vegansk kost utan mejeriprodukter kan det vara en bra idé att se över ditt dagliga intag av ersättande näringsämnen. Då kan du till exempel välja kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D, alternativt vegetabiliska produkter berikade med kalcium och vitaminer.
Nyfiken på våra mjölkprodukter? Här kan du kika närmare på dem.